Zvanījis nezināms numurs? Kā rīkoties un pasargāt sevi?

Ja saņemat zvanus no nepazīstamiem numuriem, īpaši no ārzemēm, izpildiet šos soļus, lai nodrošinātu savu drošību un izvairītos no krāpniecības.

1. Neizpaužiet personīgu informāciju: Nekad nesniedziet personīgu vai finanšu informāciju zvanītājam, kuru nepazīstat.
2. Uzmanieties no krāpniekiem: Ja zvanītājs mēģina izdarīt spiedienu vai izsaukt steidzamības sajūtu, tas varētu būt krāpšanas mēģinājums.
3. Pārbaudiet informāciju: Ja zvanītājs apgalvo, ka ir no kādas pazīstamas iestādes vai uzņēmuma, pārtrauciet zvanu un paši piezvaniet uz attiecīgās iestādes oficiālo numuru, lai pārbaudītu informāciju.
4. Izmantojiet balss pastu: Ja nevēlaties atbildēt uzreiz, ļaujiet zvanītājam atstāt ziņu balss pastā. Ja tas ir svarīgi, viņi atstās ziņu.

Zvans no ārzemēm?

1. Ignorējiet zvanu: Ja zvans ir no nezināma ārzemju numura, visdrošāk ir ignorēt. Ja tas ir svarīgs, zvanītājs mēģinās pārzvanīt vai nosūtīt īsziņu.
2. Pagaidiet otro zvanu vai īsziņu: Ja zvans ir svarīgs, zvanītājs, iespējams, nosūtīs īsziņu vai mēģinās pārzvanīt.
3. Zvaniet saviem tuviniekiem: Ja saņemat dīvainu zvanu, kas liek domāt, ka jūsu radiniekiem ir problēmas, piezvaniet viņiem tieši, lai pārbaudītu, vai viss ir kārtībā.
4. Rakstiet īsziņu: Ja ziņkārība neļauj mieru, uzrakstiet īsziņu ar tekstu "Kas jūs esat?". Ja numurs ir leģitīms, jūs saņemsiet atbildi.
5. Izmantojiet numura pārbaudi: Pievienojiet numuru kontaktu grāmatiņā un pārbaudiet, vai tas parādās WhatsApp vai Telegram, lai noskaidrotu, vai tas ir kāda jums pazīstama persona.
6. Ziņojiet telekomunikāciju kompānijai: Ja saņemat daudzus nevēlamus zvanus, sazinieties ar savu mobilo sakaru operatoru un ziņojiet par problēmu.

Šādi rīkojoties, jūs pasargāsiet sevi no iespējamiem krāpniekiem un nodrošināsiet savu drošību.

Z Ziņas 13.06.2024

Pievienot atbildi

Lejupielādēt failus

Sīkdatnes mūsu tīmekļa vietnē tiek izmantotas, lai darbu tajā padarītu draudzīgāku un efektīvāku lietotājiem. Lai nodrošinātu visu vietnes funkciju darbību, lūdzu noklikšķiniet uz „Pieņemt Sīkdatnes”. Plašākai informācijai iepazīstaties ar mūsu Sīkdatņu lietošanas noteikumiem un ar mūsu Personas datu apstrādes noteikumiem.

Pieņemt Sīkdatnes