Apkalposanas ipatniba LV baaros un restoraanos - Apkalposanas ipatniba LV baaros un restoraanos
Kas taa ir par interesantu pieeju servisam, kada ittin biezi ir noveerojama LV baaros un restoraanos - kad klientam ir atnests viss, ko vins ir paprasiijis, viesmiilji tendee vairs nepieveerst uzmaniibu konkreetajam cilveekam un biezi ir krietni jaanopuulas, lai pieverstu sev oficianta uzmaniibu un pasuutiitu veel ko papildus. Cik biezi ir bijis taa, ka seezam pie tuksaam viina glaazeem, viesmiile apkalpo blakus galdinju, pagriezas un aiziet pat aci neuzmetusi paareejiem galdinjiem vai kaadam veel ko nevajag. Diezgan biezi ir arii taa, ka eedienkarte un pasuutiitie eedieni tiek atnesti laiciigi, bet peec tam par klientu tiek aizmirsts un lai dabuutu reekjinu bezmazvai ir jaaiet pie baara letes un jaaprasa. Ja megjini oficiantu 'izkjert' ar izmisiigu acu skatienu, tas parasti tiek noignoreets - nezinu, ko taas meitenes nodoma - es neskatos uz vinjaam taapeec, ka vinjas man patiik, bet gan taapeec, ka man no vinjaam kaut ko vajag. Tapat 'Paldies' no viesmiiles puses, kad tiek panjemta nauda ir retums, to parasti saku es un vinjas atbild 'Luudzu' kaut gan vajadzeetu buut otraadi. Tas sabojaa visu labo iespaidu par servisu un sii iemesla delj dzeramnaudas apmeers biezi vien samazinaas. Nesaprotu, kur skataas baaru iipasnieki, kuri nevar saviem darbiniekiem izskaidrot tik vienkaarsas lieta - galu galaa taa nav tikai elementara pieklajiba, bet gan papildus ienakums biznesam..
Komentāri (76)
Labs viesmīlis un bārmenis is ne vien uzņēmuma seja, bet Rīgas viesiem rada pirmo priekšstatu par pilsētu. Bārmeņa profesija ir viena no sarežģītākajām plašajā profesiju klāstā. Lai to iegūtu, ir nepieciešamas īpašas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas, uzskata Restorānu servisa skolas pasniedzējs, Latvijas viesmīļu un bārmeņu ģildes priekšsēdētājs, bārmenis ar vairāk nekā 30 gadu darba stāžu Jāzeps Arbidāns. Tomēr ne visi darba devēji pārzina viesmīļu un bārmeņu apmācības nianses līdz profesionālās kvalifikācijas iegūšanai. Rezultātā darbā tiek pieņemti dažādu kursu beidzēji, arī cilvēki bez profesionālās izglītības, un nereti notiek vilšanās par darbinieku nespēju veikt pienākumus. Tāpēc, pēc Arbidāna kunga domām, darba devējiem, domājot par sava uzņēmuma prestižu, vajadzētu izvēlēties darbiniekus ar atbilstošu izglītību.
Bārmenis
Profesijas kods: 5123 01
Informācijas avots: Nodarbinātības valsts aģentūras mājas lapas Karjeras pakalpojumu sadaļa
NVA
Darba saturs:
Bārmenis apkalpo bāra apmeklētājus: pasniedz viņiem dzērienu un ēdienu kartes; atbild uz viesu jautājumiem un dod paskaidrojumus par pasūtāmo dzērienu un uzkodu sastāvu, garšas īpašībām; pieņem pasūtījumu; pasniedz pasūtītās uzkodas; gatavo, ielej un pasniedz aukstos un karstos dzērienus, kā arī kokteiļus – gan klasiskos pēc gatavām receptēm, gan izpilda viesu vēlmes. Viņš pieņem samaksu par pasūtījumu. Bārmenis pagatavo arī dzērienus, ko viesmīlim pasūtījuši pie galdiņiem sēdošie restorāna, kafejnīcas vai kluba viesi. Bārmenis nokopj bāra leti pēc apmeklētāju aiziešanas. Viņš pats mazgā traukus un piederumus, ko lieto dzērienu sagatavošanai, bet glāzes parasti tiek mazgātas virtuvē kopā ar citiem traukiem. Bārmenis rūpējas, lai bārā esošie dzērieni un trauki būtu gan ērti, gan pievilcīgi novietoti. Viņš atbild par bārā pieejamo preču uzskaiti, dzērienu un uzkodu izvēli. Viņš pasūta dzē¬rienus (gan bezalkoholiskos, piemēram, kafiju, tēju, kakao, sulu, gāzētos dzērienus, ūdeni, gan alkoholiskos, piemēram, vīnu, šampanieti, alu, stipro alkoholu) un citas bārā nepieciešamās preces, piemēram, uzkodas, cigaretes, kokteiļu salmiņus. Dienas beigās bārmenis saskaita kases ieņēmumus un atzīmē tos kases žurnālā. Maiņas beigās bārmenis veic bārā inventarizāciju – pārmēra atlikušos dzērienus, uzskaita ēdienus un pārskaita bāra piederumus.
Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Bārmenis darbā izmanto galda piederumus (piemēram, glāzes, šķīvjus, nažus, karotes), ēdienu un dzērienu sagatavošanai nepieciešamos darbarīkus, piemēram, suluspiedes, šeikerus, putotājus, blenderus, mērglāzes, streineri (lai izkāstu dzērienus, ko gatavo ar smalcināto ledu), virtuves dēlīti, leduskasti, ledus stangas, pudeļu attaisāmos, vīna pudeļu turētājus, sveci un karafi 30-50 gadus vecu vīnu dekantēšanai (šķidruma atdalīšanai no nogulsnēm). Bārmenis darbā lieto kases aparātu, iekārtu norēķiniem ar maksājumu kartēm, kā arī kases žurnālu. Bārmenis valkā konkrētā ēdināšanas uzņēmuma noteiktā stila apģērbu, apavus ar neslīdošu zoli.
Darba apstākļi:
Bārmenis strādā gan telpās, gan arī ārā, piemēram, vasaras kafejnīcās vai izbraukuma banketā. Darba vidi ietekmē ēdināšanas uzņēmuma raksturs, piemēram, deju klubā jārēķinās ar skaļu mūziku un kontrastainām gaismām. Ja bārs ierīkots telpā bez logiem, bārmenis strādā mākslīgā apgaismojumā. Lai gan smēķētāju zona ir aprīkota ar ventilāciju, bārmenim ilgstoši jāelpo piesmēķēts gaiss. Visu darba laiku viņš stāv kājās aiz bāra letes. Bārmenis strādā maiņu darbu 40 stundas nedēļā pēc iepriekš saskaņota grafika, darbs var būt vēlu vakaros un naktīs, kā arī brīvdienā
.. Bārmenim būtu jāzina apmēram 400 pasaules klasisko kokteiļu recepšu. ...
Tad vēl kursa bija cilveki kuri dabūja tikai viesmīla profesiju.Nenolika valsts eksi uz bārmeni.Taču visis bārmeņi( ar diplomu, izietu praksi, un noliktiem valsts eksameniem) ir viesmīļi arīdzan.
Sveika! :):):)
Tiek dibinats gara auguma sieviesu klubins, ludzu pievienojies jaunai, dinamiskai domu biedru grupai.
Veidosim šo grupu kopā.
Grupas biedriem ir paredzēti īpaši kopīgi izklaides pasākumi reisi mēnesī, kā arī ir paredzēti citi bonusi, piemēram kempinga īre Rīgā ar zemu 600 kv.metri par zemākām, īpašām cenām.
Ir arī vakanta šīs domu biedru grupas administrātores vieta.
Lūdzu, pievienojies te:
http://www.draugiem.lv/group/76437/
Lūdzu, pievienojies šai grupai, un aicini droši pievienoties citus!
Grupas nosaukums:
Gara auguma cilvēki Latvijā un citur pasaulē
To Gara Auguma Sieviete -un ksadsbārmenim-viesmīlim ir sakars ar tavu samurgojumu?
Pirmkaart, runa ir par viesmiilju, ne baarmenju darbu. Un loti labi, ka 'Barmenim-japrot' ir puliceejis profesijas aprakstu pa punktiem. Jo tas tikai apstiprina manu uzskatu, ka speciaalas apmaaciibas sajaas profesijaas nav vajadziigas. Runaajot tiesi par baarmeniem - jaa, kokteilju receptes ir jaazin, taapat kaa tas, kaadaas glaazees un ar kaadiem 'rotaajumiem' (ja tos taa var nosaukt) tie ir jaapasniedz. Bet - vai lai to iemaaciitos, paaris gadi ir jaapavada izgliitiibas iestaadee? Dzeerienu receptes, visaadas dzeerienu veestures, pasniegsanas veidus, temperatuuras un saderiibas var apguut izlasot vienu detalizeetu specializeetu graamatu. Nu vismaz cilveekam ar videeju intelektu vajadzeetu vareet apguut. Ko tev tai skolaa iemaaciis - Kaa nokopt savu darba vietu peec servisa? Kaa lietot baara iekaartas (seit ir domaats kafijas automaats?)? Vai tiesaam tas ir skolaa jaamaacaas, nevar apguut konkreetajaa uznjeemumaa uz vietas. Un kas tur ko tiesi maaciities - kuras pogas jaaspiez un tas, ka pec lietosanas jaaiztiira?
Ko veel iemaaciis - kaa sarunaaties ar klientiem? Kaa sasveicinaaties un atvadiities no klientiem? Vai kaa pieklaajiigi uzvesties? Vai tiesaam tas ir jaamaaca?!!? Tadas lietas vairumam cilveeku piemiit taa kaa taa; ja ne, tad neviena skola tev to neiemaaciis.
Nee, vispaar sarakstins ir baigi jautrs - 'pasniegt tabakas izstraadaajumus' un 'novaakt traukus'...man lai to iemaaciitos, vismaz 6 meenesus vajadzees...lol
Ar viesmiljiem viss ir vel vienkarsak - jazin edienkarte, jazin edienu sastavdaljas, kaa pareizi salikt galda piederumus, no kuras puses pasniegt skjiivi, no kuras nonjemt; viss jaatnes laikaa, japajautaa, vai klientam viss patiik un vai veel ko neveelas. Viss! Vai lai to iemacitos, gadiem ir jaaseez skolas solaa/jastradaa prakse?
(C)Lai kļūtu par labu viesmīli, ir jāstrādā vairākus gadus - labs viesmīlis māk iepatikties cilvēkiem, viņš zina visas pasniegšanas nianses un tās specifiskās lietas, kas ir raksturīgas tieši šim restorānam vai iestādei.”
________________________________________________
Vai tev tiesaam neskiet, ka cilveeks, kuram ir kjeeriens uz so darbu patiks klientiem un nodrosinaas labu servisu jau pirmaas darba nedeeljas laikaa un visas iestaades specifikas apguus paaris meenesu laikaa praktiskaa darbaa?
Un nevajag viesmilja darbu salidzinat ar bankas klerka darbu, jo to pamataa nav vispaareejaas zinaasanas un prasmes, bet gan specifiskas kvalificetas zinasanas.
Citiem vardiem - mana uztveree cilveki, kuri teeree gadus no savas dziives, lai apguutu taadas 'specialitaates' kaa viesmiilis, sekretaare utt. ir cilvecinji ar mazaam ambiicijaam un atbilstosi taalu arii dziivee tiks. Manaa uztveree piestraadaat par viesmiili var skolas gados, lai pa vasaraam iepelniitu kabatas naudinju vai studentu gados, kad nepieciesams piepelnities. Ja sajaa profesijaa paliek ilgaak, tad tas ir diezgan skumji. Ar barmenjiem gan ir savaadaak, tas var buut arods visai dziivei, bet runa jau seit ir par viesmiljiem/eem...
to esesesesese Laikm nelasiji un ar smadzeni nepadomaji .Nu nav tas tik vienkarsi ka tev liekas.Tad jau skolotajam ar nav jamacas.Visu var pamatot ka tu te runa.Tiešām esi bremze?
labs viesmīlis un bārmenis is ne vien uzņēmuma seja, bet Rīgas viesiem rada pirmo priekšstatu par pilsētu. Bārmeņa profesija ir viena no sarežģītākajām plašajā profesiju klāstā. Lai to iegūtu, ir nepieciešamas īpašas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas, uzskata Restorānu servisa skolas pasniedzējs, Latvijas viesmīļu un bārmeņu ģildes priekšsēdētājs, bārmenis ar vairāk nekā 30 gadu darba stāžu Jāzeps Arbidāns. Tomēr ne visi darba devēji pārzina viesmīļu un bārmeņu apmācības nianses līdz profesionālās kvalifikācijas iegūšanai. Rezultātā darbā tiek pieņemti dažādu kursu beidzēji, arī cilvēki bez profesionālās izglītības, un nereti notiek vilšanās par darbinieku nespēju veikt pienākumus. Tāpēc, pēc Arbidāna kunga domām, darba devējiem, domājot par sava uzņēmuma prestižu, vajadzētu izvēlēties darbiniekus ar atbilstošu izglītību.
Tāpēc mūsu valstī ir viss pakaļā ka ir tadas žirafes ka Eseseseseseses .Pasaki priekšā, taču loham nedalec.Bārmeņa -viesmīļa profesija no malas ta viegli izskatas, tacu realitate vajag visu mūžu mācīties.Arī izlasot paris lapas par alkoholu nekas nebus līdzēts.Tur ir majacas ilgi, un ir simtiem tādu grāmatu jāzin .Kokteilim nepietiek ka zin recepti, ir jamak ari pagatavot.Viemilim ajprot ari gatavot ēdienu 5* restoranos pieved pie galdiņa un ēdienu pagatavo līdz galam uz vietas klienta klātbūtnē.Tapat japrot viesību galdus pareizi servet.Miljoniem lietu jazin.Tiešām tu esi stulba vai tikai izliecies?
TURKLAT DIPLOMOS IR BARMEņA-VIESMīļA AMATS! Tas tai Eseseseses.Nu ja to nezinaji:)
Diez kas ar pasauli notiktu ja visiem būtu ahujennās ambīcijas?Kas apkalpotu, mazgatu, uzkoptu, gatavotu, kas par medmasu stradatu, šoferi, un tml.?Tu tak esi no pokemonu paaudzes.
Un atkal tu apstiprini to, ko teicu ieprieks - par barmenjiem un viesmiljiem straadaa cilveeki bez ipasam spejam un ambicijam, tik pasam to gruuti atziit, taapeec centies no parasta nekvalificeeta darbinieka izveidot dizo specialistu. Barmenja/viesmilja diploms - apsmieties var, par taadu jaakaunaas buutu un jaapasleepj labi taalu, taa, lai neviens to neredz.
Jautra liekas arii pieziime par viesmiiljiem, kuri pabeidz gatavot eedienu pie galdinjiem - daudz tadus zini? Atskiriba no tevis, daudz celoju un apmekleju dazada limenja edinasanas iestades, tadu lietu ir nacies piedzivot tikai vienreiz. Vai man no taa labaak palika? Nee. Vai man tas bija vajadziigs? Nee. Man labaak patiik, ka eedienu virtuvee sagatavo profesionaalis nevis kaut kaads savaa uztveree paarkruts eedienu izneesaataajs, kurs drosi vien pat rokas pirms tam nav nomazgaajis...
Tiiri intereses peec - baarmenim-jaazin (viena un taa pati persona ar daudziem nikiem) - pasaki, luudzu, kur tu straadaa, es aiziesu un objektiivi noveerteesu, vai tev bija veerts teereet naudu un laiku maacoties savaa uber-krutajaa oberu skolaa...
P.s. Par tavu liimeni liecina jau tas, ka normaalaa diskusijaa tikai taapeec, ka nepiekriiti preteejaas puses viedoklim, saac lietot aizskarosus tekstus (stulba, bremze utt.). Tas noziimee, ka esmu traapiijusi desmitniekaa par to, ka sos darbus straadaa ne visai augsta liimenja cilveeki, bet nu maiziite jau katram kaut kaa ir jaapelna. Un vari ipasi nespregaat - pokemonu paaudze, ne pokemonu paaudze (pat iisti nezinu, ko sis termins noziimee, aptuveni nojausu), bet fakts ir, ka es straadaaju kvalificeetu darbu, taapeec varu atlauties iet uz restorniem un tu mani apkalpo - ir taa nevis otraadi. Es par to nekompleksoju, bet skiet, ka tu gan...
Uz kādiem tad tu ej tiem restūžiem, ja vienreiz tik izradas esi bijusi 5* restorana?Ko tad tu tadu strada ka juties baigi spica?Karjera ir Freibergai, Madonnai, M.Tečerei a kas tu esi?Sedi banka, vai vadi kadu mazu kantoriti un doma ka esi diži daudz sasniegusi?Tas tas ir smiekligi.Tu pat nezini ka ir tads profesiju klasifikators un kas isti ir jazin barmenis-viesmilim.Zini mani piemeram apkalpo ari zobārsts, šoferis, lidmašīnas ekipāža, kuģa kapteinis un tad?Vi tad es saku ka vini ja tai mirkli mani apkalpo ne vella nezin?Nu pokemone esi naiva.Sasniegusi vina redziet esot, smiekligi tak nu!
Pilnīgi piekrītu "Eseseseseseseseses".. Pati strādāju par viesmīli un mācos.. Visu mūžu neplānoju strādāt par viesmīli, kaut arī nopelnīt var labi. Neapskaužu tos, kuri strādā par viesmīli 30 gados. Man liekas tas ir apkaunojoši, ja cilvēks šāda vecumā staiga ar netīriem traukiem un iznēsā ēdienus, lai arī cik "krutā" vieta viņš nestrādātu. Tas darbs ir tiešām jauniem cilvēkiem, kuri vēl mācās vai arī tikai plāno mācīties. Bet man būtu kauns 24-40 gados strādāt par viesmīli..
Kads kauns?Jokaina tauta, tad sanak setniekam, apkopejai, pardevejai, sanitarei jakaras vispar nost?Cilveki strada un nopelna nevis zog.Zini daudziem patik barmena darbs ari 40 gados.Vienkārši patīk, tas tev prātā neienāk?
Es ne jau par bārmeņiem runāju, bet par viesmīļiem. Bārmeņa darbs daudziem ir sirdslieta un šeit es neko nesaku.. Sanitāres man liekas arī drīz pakārsies, jo viņu algas ir tik minimālas, ka nav iespējams pat izdzīvot. Protams visas profesijas ir vajadzīgas, bet ja cilvēks vēlas pelnīt, normāli audzināt bernus un neskaitīt santīmus līdz algai, tad viņš mācīsies.. Un šādos darbos ilgi neaizkāvēsies. Par apkalpošanas īpatnību varu pateikt, ka tajā ir vainīgs pats uzņēmums. Daudzās vietās neapmāca apkalpošanas darbiniekus, pat nedod īsti iemācīties ēdienkarti, kā arī ekonomē uz darba spēku. Rezultāts tam ir šīs sudzības, jo darbinieks wnk nespēj tikt galā ("zapara")!
Tak beidz, skolotaji ari macijas, tapat medmasas, ārsti vispar 9 gadus un ta var bez gala un malas turpinat.Doma vini baigi labi pelna?Redzi ka jau mineju kursa bija tadi kas dabuja tikai viesmila kategoriju, nenolika barmea valsts eksi.Taču visi barmeņi ir bārmeņi-viesmīļi.Man tas darbs patik, un strādāju tur kur var arī labi paēst.Tas joprojām iet bonusā.Man vairak piemeram žēl medmāsu un to skoltaju.Tak LV visiem iet pasmagi.To ka nemak apkalpot lasi koneta kur Arbidanu citē.Nu panem studentu, skolnieku luk ari šaize sanak.Nu ir jamak tas darbs.
Koments adreseets cilvim, kurs seit tik ljoti par barmenju-viesmilju tiesibam iestaajas, bet savu niku veel nav izdomaajis...
Nesatraucies par mani, 5* vietaas esmu bijusi ne mazums, bet (paldies dievam!) tikai vienu reizi gadiijaas, ka viesmiilis meegjinaaja raadiit briinumus pie musu galdinja. Tas principaa izskaidro reaalo situaaciju dabaa (kuru tu nezini un kaa jau tev buutu to zinaat?), jo taada 'eediena gatavosanas pabeigsana by viesmilis' nav diez ko populaara ne 5*, ne ne-5* vietaas un buus vien juusu oberu skolas pasniedzeeju izdomaats miits, lai motiveetu studentus un ieboreetu tiem, ka sii 'profesija' ir prestiza un prasa padziljinaatas zinaasanas...
Par visu paareejo tavaa komentaa - primitiivi, primitiivi, primitiivi...Par vietu kur var aiziet un noveerteet tavas prasmes un zinaasanas taa arii neuzrakstiiji...
Te nav jabut registretam lietotajam.Lidz ar to neizjutu vajadzibu pec nika.Nevēlos saule tādu klientu infantilu ka tevi.Tak Sizifa darbs te ko tev vispar sacīt.Veiksmi:)
P.S.Kur LV ta tu biji restorana ar 5* ( ar realam piecam zvaigznem) to gan es gribetu dzirdet:) Ko tad tu pati macies vai strada?Esi vadošais ķirurgs, bankas prezidente vai kas tml.?:) ?
Koments adreseets cilvim, kurs seit tik ljoti par barmenju-viesmilju tiesibam iestaajas, bet savu niku veel nav izdomaajis..
Tu esi no sapforuma kada kaķu vecene?