Centrālā Laboratorija - Slikts serviss

Šodien laboratorijā Kuldīgas ielā, Ventspili māsiņa visus atnākušos un jau Rindā gaidošos cilvēkus dažas minūtes pēc astoņiem rītā izdzina ārā. Paziņoja lai dodamies uz otru laboratoriju. Bez pakalpojuma palika sieviete ar pierakstu, grūtniece un pavecāks kungs ar kustību traucējumiem un vēl padsmit cilvēku. Nekāds paziņojums pa to ka pēc 8 rīta neapkalpos nebija. Šī nav pirmā reize kad šajā laboratorijā neapkalpo cilvēkus, iepriekš atruna bija kad printerim beidzies papīrs... Dažus no cilvēkus pēc tam satiku gulbja laboratorijā, kas tā pat kā es bijām šokā par šādu attieksmi. Ja šo lasa vadība apskatieties kamerās cik daudz cilvēkus atstājāt bez pakalpojuma.

M

Šāda situācija var radīt nopietnas bažas par pacientu tiesībām un pakalpojumu pieejamību. Latvijas normatīvie akti nosaka, ka ārstniecības iestādēm un laboratorijām ir pienākums nodrošināt pieejamus un kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus.
Saskaņā ar Pacientu tiesību likuma 3. pantu pacientiem ir tiesības uz pieejamu un nepārtrauktu veselības aprūpi, bet 19. pants nosaka, ka ārstniecības iestādei ir pienākums nodrošināt informācijas pieejamību un laikus paziņot par izmaiņām pakalpojumu sniegšanā.
Ja laboratorija neinformēja pacientus par darba laika vai pakalpojumu izmaiņām, tas var būt pacientu tiesību pārkāpums. Tāpat Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtības noteikumi nosaka, ka medicīniskās iestādes nevar patvaļīgi atteikt pakalpojumu, īpaši cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Jums ir iespēja:
1. Vērsties pie laboratorijas vadības, rakstot iesniegumu un pieprasot paskaidrojumu par situāciju.
2. Iesniegt sūdzību Veselības inspekcijā, kas uzrauga medicīnas iestāžu darbību un pacientu tiesību ievērošanu.
3. Ziņot Nacionālajam veselības dienestam, ja laboratorija sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus un nav ievērojusi līguma nosacījumus.
4. Ja radušies finansiāli zaudējumi vai veselības pasliktināšanās, var apsvērt prasību civiltiesiskā kārtībā.

Ieteicams saglabāt pierādījumus – fotogrāfijas, video vai liecinieku kontaktus, kas varētu apstiprināt notikušo.